29 januari 2007

Aruba

Wat feiten op een rij.....

Ligging
Aruba ligt in het midden van de zuidelijke Cariben, op 10 tot 12 uur vliegen van Amsterdam en Brussel en zo'n 2,5 uur vliegen van Miami (Florida). Aruba ligt circa 24 kilometer ten noorden van Venezuela.
Oppervlakte
Het eiland heeft een lengte van 31,5 km en is op het breedste punt 9,6 km breed. Het totale oppervlak is 180 km2. Aruba bevindt zich buiten de orkaanzone en wordt gedurende het hele jaar gekenmerkt door een heerlijk klimaat en verkoelende passaatwinden.
Bevolking
Op Aruba wonen ongeveer 103.000 mensen. De populatie bestaat uit een brede, internationale mix van goed opgeleide mensen met een plezierig karakter en gevoel voor gastvrijheid. De moderne Arubaan heeft over het algemeen een gemengde culturele achtergrond, met Caquetio Indiaanse, Afrikaanse en Europese wortels. Echter, het gezicht van Aruba is elke keer weer anders en trekt mensen aan vanuit de hele wereld. Op Aruba wonen tegenwoordig meer dan 40 verschillende nationaliteiten, die vredig samenleven en –werken.
Hoofdstad
Oranjestad is de oude Nederlandse hoofdstad en is gelegen aan de pittoreske zuidkust van Aruba. De hoge kleurrijke huizen aan de Wilheminastraat vormen een sterk contrast met de typisch Arubaanse huizen met hun houten bewerkte deuren, hun traditionele Hollandse tegels, de patio's en de schuine daken. In de haven verkopen handelaars verse vis, groente en fruit, dat iedere ochtend naar het eiland wordt verscheept. Alle overheidsinstellingen en de belangrijkste kantoren van Aruba bevinden zich in de hoofdstad.Oranjestad leent zich ook uitstekend om te winkelen of om rond te struinen over de antiekmarktjes en de lokale kunstnijverheid marktjes. Afhankelijk van de tijd van het jaar kunt u op straat deelnemen aan het Carnaval, een zomerfeest, het nieuwjaarsvuurwerk of zelfs aan een optocht ter ere van de koningin. Het hele jaar door is Oranjestad een bruisende stad voor zowel toeristen als bewoners.
Munt
De officiële munt van Aruba is de Arubaanse ‘florin’ (gulden), welke is opgedeeld in 100 cent. De zilverkleurige munten zijn onderverdeeld in muntstukken van 5, 10, 25 en 50 cent, 1, 2,50 en 5 gulden. De zogeheten ‘yotin’, een vierkante munt van 50 cent, is waarschijnlijk de bekendste munt van Aruba.De gulden fluctueert met de dollarkoers op de wereldmarkt. De huidige wisselkoers is 1,77 Arubaanse guldens per Amerikaanse dollar. Amerikaanse dollars worden bijna overal op het eiland geaccepteerd en banken kunnen buitenlands geld wisselen.
Topografie
De topografie en vegetatie op Aruba zijn uniek voor een Caribisch eiland. Op de zuid- en westkust zijn kilometers witte zandstranden die tot de mooiste behoren van de hele wereld. De winderige noordoost kust is ruig en wild, een woestijn met een grote variëteit van cactussen en dramatisch rotsformaties. Aruba’s beroemdste bomen zijn de watapana, of divi-divi bomen, allemaal permanent gevormd in prachtige naar het zuidwesten gebogen bomen door de constant wind die er staat.

Curaçao


Wat feiten op een rij........

Ligging
Curaçao ligt in het zuidwestelijke deel van het Caraïbisch gebied, op 12° noorderbreedte en 68° westerlengte. Het eiland ligt op zo’n 70 km ten noorden van Zuid-Amerika. Het is negen uur vliegen vanaf Amsterdam.
Oppervlakte
De oppervlakte van Curaçao beslaat 444 vierkante kilometers; lengte: 61 km; breedte: 5 tot 14 km.
Bevolking
Curaçao telt 144.000 inwoners. Zo’n 40 tot 50 verschillende nationaliteiten leven op het eiland. Willemstad is de hoofdstad en de enige stad op het eiland.
Regering
Curaçao vormt samen met het naburige Bonaire en de drie eilanden in het oosten van de Caraïbische Zee (St. Maarten, St. Eustatius en Saba), de Nederlandse Antillen, een autonoom deel van het Koninkrijk der Nederlanden. De bevolking heeft de Nederlandse nationaliteit en draagt het paspoort van de Europese Unie.
Godsdiensten
Curaçao heeft een goede naam als het gaat om religieuze en etnische harmonie. Katholieken, Protestanten, Joden en Islamieten hebben allen hun eigen eredienstplaatsen en belijden vrijelijk hun religie. Meer dan 80% van de bevolking is katholiek, deze groep is hoofdzakelijk van Afrikaanse oorsprong. De kleine Joodse en Nederlands-Protestantse gemeenschappen hebben een aanzienlijke invloed.
Klimaat
Gelegen in de tropen, op slechts 12 graden ten noorden van de evenaar, heeft Curaçao het hele jaar door een warm, zonnig klimaat. De gemiddelde temperatuur is ongeveer 27 C. Verkoelende passaatwinden waaien constant vanuit het oosten en wakkeren aan in het voorjaar. Het regenseizoen, van oktober tot februari, wordt doorgaans gekenmerkt door korte, incidentele buien, meestal ‘s nachts, en aanhoudend zonnig weer overdag. De gemiddelde regenval bedraagt 570 mm per jaar. Curaçao bevindt zich buiten de orkaanzone; slechts drie stormen hebben het eiland benaderd in deze eeuw. Incidenteel kan een tropische storm die elders in het Caraïbisch gebied op komst is, gedurende één of twee dagen ongebruikelijk bewolkt weer veroorzaken.
De Vlag
De vlag van Curaçao stelt de blauwe hemel en zee voor die worden gescheiden door de gele zon. De twee sterren staan voor Curaçao en het onbewoonde zustereiland Klein Curaçao; de vijf punten in de sterren symboliseren de vijf continenten waar de gevarieerde lokale bevolking vandaan komt.
Carnaval (januari tot maart)
Dit eerste feest en het grootste van het jaar begint meestal met een aantal evenementen in januari en duurt tot de vooravond van Aswoensdag. Plaatselijke hotels hebben ook hun eigen programma met carnaval straatdansen (ook wel jump-ups genoemd) en feesten. Carnavalsviering
De carnavalsviering op Curaçao is geheel uniek; het heeft niets te maken met het carnaval dat in Nederland wordt gevierd zoals in Maastricht, Den Bosch of Bergen op Zoom. Ook als men denkt dat het te vergelijken is met het Zuid-Amerikaanse Carnaval in Rio, dan is dat onjuist. Het Curaçaose carnaval heeft een geheel eigen karakter; de optocht ziet er heel Zuidamerikaans/Rio-achtig uit, de muziek heeft veel Afrikaanse invloeden met danspassen en ritmen uit de Caribbean.De belangrijkste accenten liggen op het persoonlijk plezier en de mooie kostuums. Een paar basisgegevens volgen hieronder.
Zondagoptocht
Er wordt tweemaal een grote optocht gehouden, t.w. zondagmiddag, mooi in het zonlicht, doch voor de lopers, dansers en muzikanten in de stoet en de toeschouwers vrij warm. De optocht wordt hier 'parade' en 'gran marcha' genoemd. Langs de route worden vele primitieve houten buffetten, tafeltjes en stoeltjes neergezet, ook worden er stellages versierd zodat het publiek rustig kan genieten van het carnaval.
Dinsdagoptocht
De tweede keer wordt de optocht, ter afsluiting van het Carnaval, op de dinsdagavond gehouden. Een stuk koeler en bijzonder feestelijk met de vele lichtjes. De lengte van het parcours van de optocht is ca. 6 km en duurt ongeveer 4 uur. Er doen zo’n 40 officiële groepen (6000 personen) aan de optocht mee.
Tumba Festival
Voorafgaand aan het carnaval is er een verkiezing van het carnavalslied/melodie/dans. Dit zal door alle groepen, gedurende de gehele carnavalsperiode, worden gespeeld, gezongen en gedanst. De beste componisten en zangers doen aan dit Tumba-Festival mee. Het is zeer populair, opwindend en is verdeeld over 4 avonden en duurt steeds tot in de late uurtjes.
Jump-ups
Na de officiële start van het carnavalsseizoen in januari gaan de diverse carnavalsgroepen wekelijks en vaak dagelijks, de straat op. Ze gebruiken nog niet de mooie kostuums van het carnaval. De groepen gaan dansend achter de wagen met muziek aan. In veel gevallen gaat het alleen maar om eigen plezier of fundraising voor eigen doelen of voor goede doelen. De Jump-ups zijn zeer populair bij het publiek en worden georganiseerd door lokale carnavalsverenigingen en bedrijven.